top of page
korakontakt_edited.png
Certified DPS 500px.png

FRAM- OCH 

BAKDELSKONTROLL

Hunden ska sätta fram- eller baktassarna mot ett föremål och sedan röra motsatt del runt föremålet.

  • Börja träningen inomhus genom att locka hunden att sätta framtassarna mot en pall eller en tjockare bok. Många hundar försöker undvika att nudda med tassarna mot pallen och går över den. Håll handen med godis precis ovanför hindret, en bra bit upp i luften (om du inte håller godisen rakt över hindret kommer hunden lättare kliva förbi). Belöna för att någon av tassarna nuddar pallen till en början.

  • När hunden förstår att den ska stå med framtassarna mot pallen kan du börja kasta iväg belöningen. På så sätt får hunden en chans att komma i rätt position för att kliva upp på pallen igen.

  • Nästa steg i övningen är att hunden ska börja röra baktassarna sidleds, runt sina framtassar. Stå mitt emot hunden (som har framtassarna på pallen), ha godis i knuten hand framför hundens nos och ta ett litet steg åt sidan. Om den står kvar med framtassarna och rör på bakdelen belönar du massor. Om hunden kliver av pallen uteblir belöningen, locka upp hunden och försök igen – den här gången med ännu mindre steg.
     

Kom ihåg att gå åt båda hållen, så att hunden lär sig att röra bakdelen både åt höger och åt vänster. Öka svårighetsgraden genom att ta större och fler steg.

Sista delen i träningen går ut på att lära hunden snurra ett helt varv med framtassarna på pallen, utan att du står bredvid eller följer med. Locka med godis i handen eller säg signalen för snurra.

Samma träningsprincip använder du för att lära hunden att ställa sig med baktassarna mot pallen och snurra med framdelen. Det här är ofta mycket svårare för hunden och kräver en hel del träning. 

Ta med övningen ut! Träna på stenar, stubbar, pelare och andra föremål i olika höjder, som hunden kan sätta framtassarna mot och gå runt. Kom ihåg att sänka kraven när ni tränar i nya miljöer och på främmande hinder.

Bakdelskontroll belastar hundens ländrygg, höfter och knän. Framdelskontrollen belastar hundens bog och handleder. Hur stor belastningen blir beror på hur högt hindret är. Börja alltid med låga hinder och anpassa vinkeln efter hundens fysiska förmåga. 

silhouette-of-a-standing-dog-vector-2001
bottom of page