NEDVARVNING &
MASSAGE
Låt hunden varva ner efter ett träningspass. Syftet är att återställa kroppen till vila genom att gradvis minska intensiteten och omdirigera blodvolymen till vilonivå. När hunden rör sig bildas slaggprodukter som bara kan transporteras bort vid nedvarvningen. Låt hunden skritta i fem till tio minuter och sätt gärna på den ett täcke om det är kyligt ute.
Många hundar tycker att det är skönt att få lite massage för spända muskler. Massage är en mycket gammal behandlingsmetod som går ut på att man bearbetar kroppens muskulatur med hjälp av händerna. Den används främst inom djursjukvården som en del av rehabilitering men det blir allt vanligare att massera hundar i friskvårdssyfte. Vi har blivit mer aktiva med våra sällskapshundar och träningen kräver mer av hundens fysik. Det i sin tur leder till att värdet av friskvård och återhämtning ökar. Våra hundar spelar en stor roll i våra liv och vi vill att de ska hålla så bra som möjligt så att de kan leva vid vår sida länge.
Brist på fysisk aktivitet orsakar stela och spända muskler. Men på samma sätt dras muskeln ihop av hård träning vilket kan leda till att musklerna blir förkortade och mindre elastiska. Ensidiga rörelser kan också leda till stram muskulatur.
Idag tränar vi våra hundar på ett sätt som är onaturligt för dem. Visserligen är många rörelser naturliga, men inte de monotona upprepningar vi utsätter dem för. Ett exempel är fjärrdirigeringen i lydnaden där hunden ska lägga och sätta sig från stående och sedan resa sig igen utan att flytta tassarna. Den här typen av träning kräver ofta många repetitioner.
Genom att massera hunden regelbundet kan den tillgodogöra sig träningen och återhämta sig snabbare. Skaderisken minskar eftersom att musklerna får återhämta sig och då kan arbeta effektivare. Massagen har en rad positiva effekter på hunden.
-
Den lugnar hunden då oxytocin (antistresshormon) frigörs vid beröring.
-
Du lär känna hundens kropp och kan på så sätt upptäcka förändringar i muskulaturen
-
Muskelknutor är vanligt förekommande hos aktiva hundar och kan leda till smärta och ömhet. Dessa kan du massera bort.
-
Blodcirkulationen ökar och syresätter hela kroppen.
-
Slaggprodukter som bildas när hunden rör sig, transporteras snabbare ur kroppen med massage.
-
Vid massage minskar smärtimpulserna till hjärnan och det frigörs endorfiner. Därför kan man lindra smärta med massage.
Det är lite omdiskuterat huruvida man ska stretcha hunden eller inte. Många menar att risken är stor att man skadar hunden, men så länge man är lätt på handen och lyssnar till hundens signaler är det bra att stretcha den efter ett träningspass. Som vi gått igenom tidigare är det många hundar som har en kort och tight höftböjare, till följd av att hunden rör sig mycket på hårda underlag. Det gör att bakbenens rörelser blir korta och stela och där är det extra bra att stretcha sin hund. Man kan också lära in stretchövningar. Att buga är ett exempel och att sätta tassarna mot högre föremål ger också en viss stretch. Den bästa övningen för bakbenen är att stå med baktassarna mot ett hinder och framtassarna mot ett annat.