top of page
korakontakt_edited.png
Certified DPS 500px.png

UTRUSTNING

Hunden ska alltid ha sele på sig vid parkourträning. Det är viktigt för att du ska kunna ta emot den på ett säkert sätt ifall den tappar balansen och ge stöd på svåra hinder. Selen är inte till för att tvinga upp hunden på hinder.

Från hundens kranium går det ett antal nerver ner runt halsen. Längre ner på halsen är de skyddade av muskler, men uppe bakom öronen ligger de ytligt och helt oskyddade. Det kan alltså få förödande konsekvenser om hunden tränar dogparkour i halsband och tappar balansen.

Man har sedan länge medvetet placerat stryphalsbandet här, då det blir “effektivare” och åstadkommer mest smärta. Om hundar blir utsatta för ryck eller drar i dessa halsband, går de runt och spänner nacken. Spända muskler hindrar blodflödet och kan på oss människor ge spänningshuvudvärk och det är mycket troligt att hundarna lider av samma sak. Dessutom; en hund som uppfattar något som obehagligt eller smärtsamt kommer att göra sitt bästa för att slippa undan obehaget. Det skapar en klyfta mellan föraren och hunden och i många fall kommer den att dra ännu mer i kopplet.

Många använder stryphalsband på stora, starka hundar som kan vara svåra att hålla. Men idag finns det andra, mycket bättre och effektivare hjälpmedel vi kan använda oss av. Ett exempel är den framknäppta selen, där man fäster kopplet i en ring framme på bogen. Detta gör att du får bättre kontroll och kraft att hålla emot och bromsa hunden. Den kommer istället för att fortsätta framåt, vända bakåt mot dig och på så sätt kan ni få kontakt igen.

Det är viktigt att selen sitter bra på hunden, den ska inte vara för stor och inte för liten. Den ska vara stabil, inte sladdrig men fortfarande mjuk och bekväm. Den ska inte ge skavsår. Selen får inte störa hundens rörelsemönster, då kan hunden börja anpassa sig efter selen och röra sig onormalt. Det är inte alltid så lätt att se om hundens sele tar emot, är du osäker bör du rådfråga en fysioterapeut. Eftersom parkouren innebär att hunden rör hela kroppen får selen alltså inte ta emot någonstans.

  • En bra modell för dogparkour är en som har en rem mellan frambenen och inte över bröstet, då hindras inte frambenens rörelser när hunden hoppar uppåt. Selen ska inte heller vara så kort att den nuddar hundens armbågar när den rör sig.

  • Det får gärna finnas ringar för knäppning både fram på bröstet och uppe på ryggen, då kan hundar som behöver en framknäppt sele på promenaden snabbt kopplas om uppe på ryggen när ni ska träna parkour och det finns ingen risk för att hunden snubblar på kopplet.

  • Selen ska vara stabil så att du lätt kan få tag i hunden om den skulle tappa balansen, en stor ring eller ett handtag uppe på ryggen är optimalt.
     

Träna aldrig med släpande koppel eftersom det kan fastna och hunden kan skada sig. Samla ihop kopplet i handen och följ med hunden eller koppla loss den.

bottom of page