top of page
Certified DPS 500px.png
dogparkour logga swede 500x150 vit.png

BALANSTRÄNING FÖR DIN HUND! 

Parkour är ursprungligen en sport för människor som går ut på att smidigt, kontrollerat och snabbt ta sig från punkt A till punkt B i olika miljöer. Man använder sig av sin omgivning och hindren kan bestå av allt ifrån hustak, stolpar, räcken, bänkar, murar, staket, träd till trottoarkanter och väggar.

Dogparkour är  balansträning för din hund. Det går ut på att låta hunden hoppa upp på, balansera, hoppa över, krypa under och igenom olika hinder som finns i omgivningen. Det är en rolig träningsform som går att träna var som helst och den passar alla typer av hundar. Träningen ger en otrolig kroppsmedvetenhet och kontroll, något som många hundar saknar.

Den fysiska kontrollen ger en psykisk kontroll och med rätt verktyg kan dogparkour lösa många typiska problembeteenden såsom utfall, jakt och drag i kopplet. I takt med att hunden bygger upp sin balans kommer självförtroendet att öka, även i andra situationer. Och genom att ta aktiva och roliga initiativ till balansträning på promenaderna kommer din hund också att bli mer kontaksökande och följsam. 

DSC_0497.jpg
DSC_0498.jpg

Kom igång med dogparkour! 

Börja med att lära hunden sätta sina framtassar mot olika föremål. De flesta hundar kan utan problem hoppa upp på föremål och därför är det bra att hunden får en chans att lära sig skilja på sin framdel och bakdel. Bakdelen behöver inte alltid per automatik följa med. Väggar eller träd brukar vara bra att börja med, det är stabila föremål med en yta som ger bra grepp. Försvåra genom att lära hunden sätta tassarna mot stänger, lyktstolpar, armstöden på parkbänkar, stenar, murar, staket, elskåp... listan kan göras hur lång som helst. 

 

När hunden hoppar upp på olika hinder är det viktigt att tänka på hur den landar när den ska ta sig ner. En hund lägger redan upp till 80 % av sin kroppsvikt på framdelen och det blir därför en hel del påfrestande slitage när hunden hoppar ner från saker. Ta emot hunden i selen för att dämpa landningen eller lyft den ner från hindret. Det går också att hitta föremål i omgivningen som bildar trappor upp till högre hinder, som blir mer skonsamt för hunden att ta sig upp och ner ifrån. 
 

Använd alltid sele på din hund när du tränar! Den hjälper dig att ta emot och stödja hunden på svårare hinder. Det finns stora risker med att träna i halsband. Hunden kan utsättas för ofrivilliga ryck om den tappar balansen och det kan ha förödande konsekvenser och orsaka stora skador i rygg och nacke. 

Med tiden kommer hunden att bygga upp sin balans och klara mer och mer.  Var alltid försiktig och håll dig nära, utmana inte för mycket utan håll träningen på en sund och vettig nivå. Det ska vara roligt att träna dogparkour, både för dig och hunden. Träna alltid belöningsbaserat! Om det blir fel - gör om eller gå vidare och testa något annat. 

bottom of page