ÅLDER
Valpar, och framförallt unga hundar i den så ofta kallade slyngelåldern, har mycket att vinna av balansträning. Dålig kroppskontroll och ett sviktande självförtroende till följd av en massa aktiva hormoner som bubblar runt i kroppen, spelas ofta ut i problembeteenden och kan få vilken hundägare som helst att slita sitt hår. Parkouren ger en ökad kroppskännedom och ju tidigare man börjar träna upp valpens kroppskontroll desto fler problembeteenden kan man undvika längre fram när hunden börjar bli könsmogen.
Man ska aldrig fysiskt träna valpar, det är viktigt att kroppen hinner utvecklas och växa klart innan man utsätter den för hopp, stötar och upprepade repetioner. Men det går alldeles utmärkt att redan från starten hjälpa till att utveckla en kroppsmedvetenhet hos valpen. Bygg upplevelsebanor nära marken, använd fantasin för att skapa olika typer av underlag (rörliga, stabila, ojämna, hala, mjuka). Gör det till en vana att kasta ut valpens mat och låta den söka efter den bland olika föremål och i terräng i skogen.
Locka inte valpen att hoppa upp och ner för hinder med godis utan låt den istället själv att klättra upp och ner utan att du har bett den om det. Skogen är den mest perfekta parkourbanan som finns för valpar! Där är underlaget mjukt och dämpande och det finns massor av dofter och annat att upptäcka - utan att vi människor behöver blanda oss i. Valpen rör sig då naturligt i terräng och får på egen hand göra upptäckten att det faktiskt är den själv som styr sin kropp.
Det kan vara en bra idé att sätta åldersgräns på en dogparkourkurs. Små hundar blir färdigväxta tidigare än större hundar, men det kan ändå vara bra att sätta en generell gräns på 10 månader och sedan individanpassa övningarna.
Kom ihåg; utsätt INTE valpar för hopp och stötar och undvik repetioner av samma övning!
När en hund ska räknas som gammal eller äldre varierar stort. Det är olika för stora och små hundar men kan även skilja sig kraftigt mellan hundar av samma storlek och ras. Saker som spelar in är hur aktiv hunden har varit och är i dagsläget, tidigare skador och erfarenheter och nuvarande allmäntillstånd. Medelstora hundar brukar börja räknas som seniorer vid cirka sju års ålder.
Äldre hundar blir oftast lättare stela och risken för skador ökar. Det är därför viktigt att inte slarva med upp- och nedvarvning på gamla hundar. Se till att hunden är ordentligt varm innan ni börjar träna och glöm inte bort att varva ner den när ni är klara! Många äldre hundar behöver ett tunnare täcke på sig efter fysisk aktivitet.
Här gäller egentligen samma som för valpar och unga hundar, undvik hopp och stötar. Hjälp alltid hunden ner för hinder och undvik allt för kraftiga vinklar vid Tassar mot och Slide. Sträva efter att jobba mot låga hinder och försök sprida ut övningarna över en hel promenad istället för att köra alla på en gång.
En äldre hund kan också behöva ditt fysiska stöd mer, se till att alltid stå nära ifall den behöver luta sig mot dig för att vila eller hitta balansen igen.