top of page
korakontakt_edited.png
Certified DPS 500px.png

KROPPSTYPER

Hundens utseende är ett kontroversiellt ämne som diskuteras friskt och upprör många. Det går inte att komma ifrån att det är extremt problematiskt att det idag finns hundar som kräver operation för att ens kunna andas någorlunda. Hundar som har grava problem med rygg och höfter och inte kan röra sig normalt. Hundar som är så tunga och grova att de inte ens kan föda sina valpar själva utan kräver kejsarsnitt. Hundar som tvingas stå på trimbord flera timmar i sträck, bara för att deras pälsvård kräver det. Hundar är gjorda för att röra på sig och det finns inget som är etiskt försvarbart med att fortsätta den här typen av avel. 

silhouette-of-a-standing-dog-vector-2001
chihuahua-silhouette-art-1_edited.jpg
s-l300.jpg
french-bulldog-silhouette-vector-2325761

Med det sagt finns redan dessa hundar och du kommer med all säkerhet få dem på kurs eller kanske har du rent av en hund med extrem kroppstyp själv. Därför är det viktigt att du har kunskapen om hur man på bästa sätt anpassar övningar och hinder till olika kroppstyper. 

Hundar med korta ben, som till exempel raser som corgi, bär en otrolig tyngd. Vi har i princip kapat benen på dessa raser och det blir därför en stor belastning på armbågar, knän och handleder. Dessa hundar får ofta problem med ryggen och bör tränas med stor försiktighet. Undvik höga hinder helt och låt hunden ta ordentligt med sats när den ska hoppa upp på lägre föremål. Övningar som Balans mellan två hinder kan vara svåra på grund av de korta benen och man måste därför välja hinder som står väldigt nära varandra. Undvik att träna Flip mot branta hinder, försök att lära hunden göra mer av en U-sväng mot ett sluttande och brett hinder, istället för att den ska ta sats och vända i luften. 

Hundar med långt, sluttande kors (vanligt hos bland annat schäfer och storpudel) ska också undvika att hoppa för snävt upp mot hinder. Ge hunden ordentligt med plats för att ta sats upp mot hindret för att minska belastningen på ländryggen och höfterna. 

långrygg+kors.jpg

Generellt sett är vi mer försiktiga med storväxta raser, men faktum är att småväxta raser också har sin vikt att beakta i förhållande till deras små ben. Låt aldrig en liten hund hoppa ner från soffa/säng på daglig basis, bygg eller köp en trappa som hunden kan ta sig upp och ner via. Tänk dig att en stor hund skulle hoppa ner för samma höjd flera gånger varje dag. Till och med ett trappsteg blir gigantiskt och väldigt slitsamt för en liten hund, därför är det bra att bära små hundar ner för trappor. Det kan verka extremt, men om man kan undvika det slitaget kommer hunden att hålla betydligt bättre och man kan undvika och skjuta upp ledbesvär när hunden blir äldre. 

Många tycker att det är svårt att hitta hinder som passar för små hundar. Men faktum är att det finns hur många hinder som helst, det gäller bara att vara lite påhittig och sänka blicken en aning. Du kan använda dig av trädrötter, trottoarkanter, brunnar, rabatter, trappsteg, stenar, stockar, stubbar, stänger, cykelställ, staket och fönsterbleck. För att hunden ska kunna ta sig upp på lite högre hinder kan du bygga en mänsklig trappa och låta den hoppa upp via ditt knä när du sitter på huk.

För stora hundar gäller såklart samma sak. Ordna en ramp till bilen, ta emot hunden i selen eller lyft ur den för att minska slitage på lederna. Stora hundar har redan en stor belastning på skelett och leder, därför är det viktigt att inte utsätta dem för stötar. Träna på hinder nära marken som hunden lätt kan kliva upp och ner ifrån. Precis som med små hundar går det att hitta hinder som ligger nära varandra och du kan på så sätt skapa ”trappor” som den stora hunden kan ta sig upp och ner via.

bottom of page