top of page
korakontakt_edited.png
Certified DPS 500px.png

SIGNALKONTROLL

I takt med att hunden lär sig vad det är den ska göra och inte behöver lockas lika mycket med godis i handen, är det dags att börja fundera över vilka signaler du vill ha för olika övningar. Det är inte ovanligt att hunden börjar ta fler egna initiativ och vågar mer, vilket absolut inte är något negativt. Tvärtom är det vad vi vill att den ska göra, förutsatt att den också lär sig att lyssna på våra kommandon och signaler.

Tydlig kommunikation är nyckeln till att minska risken för att hunden tar våghalsiga beslut som kan leda till skador. Det kan till exempel handla om att du vill att den ska sätta framtassarna mot ett halt elskåp och att hunden känner sig modig och tolkar det som att du vill att den ska hoppa upp på skåpet. Här är det bra att träna in dubbla signaler, det vill säga en verbal signal och en visuell signal, för att det ska bli så tydligt som möjligt för hunden. Det här gör också att hundens förtroende för dig kommer att öka, du blir en trygg punkt som hunden litar på tar bra beslut. 

Använd dina händer för att visa hunden vad som är säkert att göra på hindret. Peka mot föremålet när det är endast är framtassarna som ska upp och välj en verbal signal som inte liknar den du använder när hunden ska hoppa över eller hoppa upp.
Svep handen över hindret när du vill att hunden ska hoppa över, utan att landa med tassarna på föremålet. Klappa med handflatan på hindret om du vill att den ska hoppa upp på det.
Undvik att använda den verbala signalen ”hopp” och säg istället ”över” eller ”upp”, annars finns risken att hunden bara lyssnar på ”hopp” och tar ett eget beslut om det är över eller upp på hindret du menar. 

peka.jpg

Peka mot hinder + verbalt kommando – sätta tassar mot

hoppupp.jpg

Lägga handflatan på hinder + verbalt kommando – hoppa upp på

hoppöver.jpg

Svepa hand över hinder + verbalt kommando – hoppa över

Det är viktigt att ge hunden tydliga signaler, men det förutsätter också att hunden vet vad signalerna betyder och att den lyssnar när vi ger dem. Att träna upp hundens signalkontroll är roligt, både för oss och för hunden! 

Gör det till en lek när du ska ge hunden mat till exempel. Istället för att säga "Varsågod" (eller den signalen du har för att hunden får gå fram till matskålen) säger du ett helt annat ord. Börja enkelt genom att prata väldigt monotont och välj ord som inte liknar det ordet du brukar använda. Om hunden går fram mot skålen, tar du bara upp den och testar igen. Säg inte nej till hunden, du vill att den ska lyssna på vad du säger och inte bli hämmad av ett förbudsord. 
Det går att använda vilka ord som helst! kylskåp, jacka, gata, biograf, hängmatta... och för att försvåra väljer du sedan ord som till exempel börjar på bokstaven v. Vimmel, vinka, vind, vanka, vardag. Varsel brukar vara det svåraste ordet, men hunden förstår oftast snabbt vad leken går ut på och stålsätter sig verkligen för att inte gå på dina luringar. 

Träna framförallt signalkontroll på "hopp upp" och "tassar mot" eftersom det är det vanliga missförståndet mellan hundägare och hunden. 

Följa handflatan 

Om du lockar hunden med godis i handen upp på hinder är det vanligt att hunden blir ”blind”. Den känner bara doften av belöningen och ser inte var den sätter tassarna. För att undvika att hunden bara följer godbiten i din hand är det bra att ganska snart byta ut godishanden mot en signal. Lär hunden att sätta nosen i din öppna handflata och följa den. Visa med handen var du vill att hunden ska ta sig. Då kan hunden utföra övningen och få sin belöning efteråt och du är inte beroende av att hela tiden ha godis i handen.

bottom of page