top of page
korakontakt_edited.png
Certified DPS 500px.png

HOPPA UPP PÅ/
HOPPA ÖVER

Hoppa upp på föremål
Hunden ska ta sig upp med alla fyra tassar på ett hinder antingen genom att kliva upp med en tass i taget eller genom att ta ett skutt upp. Välj ett hinder som hunden utan problem får plats med hela kroppen på. 
Ha en godis i handen och locka upp hunden med framtassarna på hindret. Belöna frekvent. Stå nära hunden och ge den stöd med din egen kropp. 
Höj handen rakt upp från hindret. Om du håller godiset för lågt och för långt förbi hindret är risken stor att hunden hoppar över istället för upp på. 
Håll koll på hundens baktassar, om hunden gör minsta ansats till att lyfta en av dem från marken ska du belöna. Vissa hundar har inga problem alls med att hoppa upp på föremål medan andra tycker att det är svårt och i många fall obehagligt.
 

När hunden vet vad den ska göra är det dags att ta bort lockhanden och belöna nere på marken, efter att hunden har hoppat upp och ner från hindret på given signal. Tänk på att många hundar behöver mer motivation än andra och därför kan en belöning uppe på hindret vara nödvändig, men försök att tidigt jobba bort handen med godis.

Hoppa över föremål

Hunden ska hoppa över ett hinder, utan att stanna uppe på föremålet. Börja med ett lågt hinder och locka den att ta ett skutt eller kliva över. Variera mellan att sätta hunden på ena sidan och att den ska hoppa över till den sidan du står på och att du står kvar och hunden hoppar över till den andra sidan.

När hunden hoppar upp och sedan ner från ett  hinder är det landningen som sliter mest på hundens kropp. Det är främst bogen och handlederna som belastas och eftersom hundar redan lägger upp till 80 % av sin kroppsvikt på framdelen är det viktigt att minska slitaget så mycket som möjligt. Även bakdelen belastas i landningen. Om hindret är högre än hundens mankhöjd är det en bra idé att lyfta ner hunden eller ta emot den i selen. Man kan också välja hinder med föremål i närheten som hunden kan använda som trappsteg ner på marken igen.

silhouette-of-a-standing-dog-vector-2001
bottom of page