top of page
korakontakt_edited.png
Certified DPS 500px.png

LYFTA
BAKTASSARNA

Nästa steg i träningen är att lära hunden att kliva upp på olika hinder. Den ska ta sig upp med hjälp av att använda en tass i taget. Leta rätt på ett hinder i passande storlek. Det ska vara tillräckligt stort för att hunden utan problem ska få plats uppe på det men får inte vara för högt att hunden behöver ta sats för att komma upp.

Håll en hand i selen och ha godis i den andra. Locka upp hunden med framtassarna på stenen men håll emot lite i selen så att den inte tar ett skutt upp. Tänk på att inte hålla godishanden för långt upp/bort från hunden, utan använd den för att stoppa upp hunden så den stannar med framtassarna mot hindret och baktassarna i marken. 

Meningen med den här övningen är att hunden ska lyfta en baktass i taget och kliva upp. Det är alltså egentligen baktassarna som ligger i fokus här och målet är att hunden ska koppla att den får belöning för att den lyfter på baktassarna, en i taget. 

Belöna så fort den byter tyngdpunkt eller lyfter lite på någon av baktassarna. Fortsätt belöna för att den sträcker på sig och gör ansatser till att ta sig upp på hindret. Även den här övningen syftar till att lära hunden att den har kontroll över sina fyra tassar. Både du och hunden har kontroll och skaderiskerna minskar markant om hunden från början lär sig att ta hinder på ett kontrollerat sätt.

Den här övningen tränar och belastar främst hundens bakdel, med andra ord ländrygg, höfter och knän eftersom det är där den mesta kroppsvikten hamnar. 
Om hunden har problem i dessa områden bör du anpassa hindrets höjd så tyngden fördelas mer jämnt på hundens kropp. 

silhouette-of-a-standing-dog-vector-2001
bottom of page