top of page
korakontakt_edited.png
Certified DPS 500px.png

INDIVIDANPASSA

En liten hund kan inte alltid utföra samma övningar som en stor hund. Samma gäller till exempel en hund med korta ben eller en hund med väldigt stora tassar. Hundens fysik styr dess förmåga att ta sig an olika typer av hinder i omgivningen. Men två hundar av samma kroppstyp och storlek kan också ha olika förutsättningar, både fysiskt och psykiskt. Det är många faktorer som spelar in och det är viktigt att läsa av hunden hela tiden för att kunna stötta den så mycket som möjligt och anpassa övningen.
Det bästa med dogparkour är att träningen går att anpassa till individen, du kan hela tiden omarbeta övningarna eller välja andra föremål så att det passar hunden i fråga.
 

Under kurser och promenader är det bra att kunna visa flera alternativ på samma hinder så att alla hundägare kan anpassa övningen efter sin hund. Här är det viktigt att du som instruktör är uppmärksam på deltagarnas hundar. Verkar någon osäker, rädd, stel, gammal eller lite för ivrig? Instruera på ett konstruktivt sätt vilken övning som passar hunden bäst. Är övningen för enkel är det bra om du kan visa något svårare att träna på så att deltagarna hela tiden får chansen att utvecklas.
 

Alternativet är att gå igenom en övning och sedan visa hur den kan göras på olika hinder i omgivningen, på så sätt kan alla göra samma sak och hundägaren lär sig att leta hinder efter sin hunds förutsättningar.

Exempel på hur du kan använda en parkbänk:

 • sätta tassarna mot sittdel, armstöd eller ryggstöd

 • hoppa upp på

 • gå balansgång längs sittdelen

 • slide från baksidan med tassarna mot ryggstödet, från framsidan med tassarna mot sittdelen eller uppe på sittdelen med tassarna mot ryggstödet eller armstödet

 • gå igenom (om ryggstödet inte går hela vägen ner mot sittdelen kan hunden beroende på storlek gå igenom mellan ryggstödet och sittdelen eller under armstödet)

 • backa upp mot sittdelen

 • trix på sittdelen för större hundar och på armstödet för små hundar. 

 • runda bänken

 • gå under bänken 
   

Att individanpassa och träna efter just din hunds förutsättningar är det mest respektfulla du kan göra för din hund. Skaderisken kommer att minska markant och din hund kommer aldrig känna att den tar sig an hinder eller övningar den inte klarar av. Fråga alltid dig själv vad syftet med övningen är och vad hunden vinner något på det. 

DSC_0078.jpg
bottom of page