top of page
korakontakt_edited.png
Certified DPS 500px.png

TASSAR MOT

Hunden ska sätta framtassarna mot ett föremål. Det kan vara precis vad som helst; väggar, stenar, bänkar, papperskorgar, träd, elskåp, staket – listan kan göras hur lång som helst.

Det lättaste är att börja med en plan vägg. Ha godis i handen och locka hunden upp mot väggen.  Så fort den gör en ansats att hoppa mot väggen och sätter en eller två tassar mot, belönar du. Ha godis i handen de första fem gångerna och belöna när hunden står mot väggen med tassarna. Prova sedan att bara peka mot väggen och om hunden lyckas backar du och belönar nere på marken. Om hunden inte förstår – prova att locka hunden med godis i handen igen.

Nästa steg i träningen är att byta väggen mot ett smalare föremål, exempelvis ett träd. Underlaget blir svårare eftersom träd är rundade, men barken gör att hunden får ett bra grepp med tassarna. Försvåra genom att träna på smalare träd och sedan lyktstolpar och andra föremål med lite halare yta.

När hunden kan signalen för tassar mot och stå kvar några sekunder, kan du börja träna på att stå längre och längre ifrån hindret och skicka hunden dit du pekar.

Den här träningen är den första delen i att hunden ska lära känna och öva upp sin kroppskontroll. Istället för att direkt låta hunden hoppa upp på hinder lär du den att kontrollerat använda sig av framtassarna, utan att bakdelen automatiskt följer med.

Den här övningen tränar och belastar främst hundens bakdel, med andra ord ländrygg, höfter och knän eftersom det är där den mesta kroppsvikten hamnar. 
Om hunden har problem i dessa områden bör du anpassa hindrets höjd så tyngden fördelas mer jämnt på hundens kropp. 

silhouette-of-a-standing-dog-vector-2001
bottom of page