HÅLLA KURS
Promenader och träffar är perfekta tillfällen att locka kursdeltagare! Det kan antingen vara gratis att delta eller kosta en liten summa. Tricket är att få deltagarna att vilja lära sig mer.
Det gör du genom att vara väl förberedd. Reka området innan och välj en plats med många och bra hinder. Se till att din hund är på topp och att den kan utföra alla övningar på ett snyggt sätt. Det är en balansgång mellan att visa deltagarna hur parkour kan se ut och hur roligt det är, så att dom vill lära sig mer och att inte ge bort all din kunskap gratis.
En stor fördel med promenader är att alla hundar hela tiden håller sig i rörelse, vilket minskar risken för utfall och att det blir för trångt mellan hundarna. Var alltid tydlig i början av promenaden eller träffen med hur viktigt det är att alla hjälps åt att hålla avstånd till varandra. Förklara gärna varför och vad som kan hända om en osäker hund blir trängd eftersom många hundägare inte förstår att vissa hundar behöver mer avstånd än andra. Fråga också om det är någon som vet med sig från början att dom behöver extra utrymme.
Börja alltid med uppvärmning! Låt ingen hundägare börja träna med sin hund innan uppvärmningen är klar. Se till att hundarna är i rörelse i minst 10 minuter och träna enbart på låga hinder innan du börjar visa svårare övningar. Glöm inte bort att ta många pauser och ge hundarna vatten.
Lägg svårare övningarna i början av promenaden och enkla övningar i slutet när hundarna är trötta både i huvudet och kroppen. Var tydlig med varför du lägger upp promenaden på det sättet så att hundägarna vet att skaderisken annars ökar.
Du som instruktör går först för att visa övningar på lämpliga hinder längs vägen. Visa alltid olika övningar på samma hinder så att alla deltagaren får en chans att testa efter sina hundars förutsättningar. Fråga i början av promenaden om hundarnas ålder, erfarenheter och eventuella skador eller fysiska åkommor som man kan behöva ha i åtanke. Det ger dig en bra överblick på gruppen och du kan hålla extra koll på vissa ekipage som kan behöva mer stöd.
En stor fördel med att ha en träff på ett och samma ställe är att du kan ha olika stationer för olika övningar. Du får en bättre överblick över deltagarna och kan instruera mer. Det kan vara lättare för hundägare med väldigt reaktiva hundar att vara med på en träff eftersom dom då kan hålla sig en bit ifrån och sakta röra sig närmre.
Tänk på att det kan vara svårare att hitta en bra plats att ockupera med många hundar, kolla alltid med kommunen innan.
Kursupplägg kan se olika ut beroende på plats, antal deltagare och mån av tid. Min erfarenhet är att hundägare idag önskar kortare men mer intensiva kurser. Ett populärt upplägg är en kurs på ett eller två tillfällen där man varvar teori och praktik. Börja med enkla grundövningar och fortsätt med svårare övningar. Glöm inte bort till exempel externbelöning, följa handflatan och signalkontroll som en del av kursövningar.
Checklista för träffar, promenader och kurser
-
Ha alltid extra gott godis i många varianter för den mest kräsna hunden. Tänk utanför boxen och blanda Frolic, skinkbitar, korv, leverpastej, skinkost på tub och pannkakor bara för att nämna några exempel. Det finns få saker som gör hundägare så imponerade som när man som instruktör lyckas få deras hund att göra rätt - utnyttja det för att visa att hunden kan, bara belöningen är tillräckligt bra.
-
Ha med en extra sele som är ställbar ifall någon deltagare glömt ta på sele på sin hund.
-
Ha med mycket vatten och skålar/plastburkar (måste diskas noga efter varje tillfälle)!
-
Pauser är viktigt - både för hundarna och för hundägarna! Fikat är extra viktigt och ger ett bra minne av kursen.
-
Be någon fota och filma kursen! Ta mysiga bilder, gärna även i fikapausen, för att locka nya deltagare till nästa kurs.
-
Var noga med uppvärmningen!
-
Välj de svårare övningarna först och gå mot enklare övningar för att hunden inte ska vara trött på slutet och skada sig.
-
Se till att ha olika varianter på alla övningar och hinder. Öva på att kunna se vad hunden behöver för att lyckas! Håll extra koll på godishanden och instruera hundägaren med små medel så att hunden lyckas.
-
Ta reda på innan kursen börjar om det finns hundar med fysiska begränsningar och rådfråga veterinär och/eller fysioterapeut om du är osäker på vilka övningar som bör undvikas.
-
Ta ordentligt betalt för era kurser! Er kunskap är värdefull. Bli inte skrämd av kurser med få deltagare. Se till att dom har roligt och att dom utvecklas. Dokumentera kursen och lita på att fler kommer nästa gång!
-
Ställ krav på att hunden ska vara kopplad sele!